Helyi gazdáknak a helyi piacról – Ingyenes szakmai műhelyt tartottak
Badacsonytördemicen a Faluházban a termelői piacokról április 26-28-
án.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott műhelyen szó volt arról, miképp
lehet a piacon egy termékkel megjelenni, hogyan lehet üzemeltetni egy helyi termelői
piacot, de hallhattak előadást a badacsonyi borvidék jövőjéről, illetve a
vidékfejlesztés lehetőségeiről is.
Az előadásokról röviden:
Az első napon Dr. Májer János a Pannon Egyetem Borászati Kutatóintézetének
igazgatója a badacsonyi borvidék sajátosságait elemezte. Előadásából kiderült, hogy e
borvidéken a napsütötte órák valamint az esős napok száma, illetve a földrajzi
adottságok miatt kiemelkedő minőségű bor terem, amely magas ásványi anyag
tartalma miatt kifejezetten kedvező élettani hatásokkal bír (természetesen mértékkel
fogyasztva). Az előadásban arról is szó volt, hogy mely szőlőfajták azok, amelyek e
borvidéknek, valamint a változó éghajlatnak a legjobban megfelelnek.
A második előadó a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Veszprém megyei referense
Fábry Szabolcs volt, aki bemutatta a szervezetet, és ismertette azon lehetőségeket,
amelyeket ez az országos hálózat biztosít a helyi gazdáknak.
A harmadik előadást e napon a Csobánci Bormanufaktúra három borásza Weller
András, Beőthy János és Málik Zoltán tartotta arról, miképp működik az a társulás,
ahol a tagok megőrzik függetlenségüket és sajátos borászati hagyományaikat. A
Weller család immáron 400 éves szőlészetét, vagy Beőthy János azon törekvését,
hogy olyan szőlőfajtákat neveljen, amelyek a peronoszpóra pusztítás kiváltotta
fajtaváltás előtt voltak Badacsonyban őshonosak.
A második napon előbb két jó gyakorlatot, működő piacot ismerhettünk meg. A
káptalantóti Liliomkert Piac – gyakorlatilag az úttörő helyi piac – történetét,
tapasztalatait Harmathy Ildikó, majd a kapolcsi közös piac tapasztalatait Márvány
Gyuláné osztotta meg a jelenlevőkkel.
A harmadik előadást Dr. Bardócz Zsuzsa a Gödöllői Egyetem professzora tartotta a
Jövő mezőgazdasága, a jövő élelmiszere címmel. Az előadásból kiderült, hogy a
nagyüzemi mezőgazdasági termelés hatására milyen nagy arányban csökkentek a
tápanyagok az átlagos élelmiszereken, és hányféle nem kívánatos vegyi anyag kerül,
került a táplálékba és így az emberi szervezetbe az elmúlt hatvan év alatt. A kutató
külön kitért a génmódosított növényekre, és az azok által még alaposan fel sem mért
veszélyekre. Dr. Bardócz Zsuzsa szerint a jövő mezőgazdasága egyértelműen a bio
mezőgazdaság, a természet közeli termelés.
A második nap utolsó előadását Domonkos Csaba tartotta arról, hogy egy helyi
kezdeményezés miképp kaphat nagyobb figyelmet a helyi és az országos
közvéleményben, médiában.
A harmadik napon tartott kötetlen konzultáción részt vett a három napos
rendezvénysorozat fővédnöke Vollmuth Péter Badacsonytördemic polgármestere, aki
a helyi fejlesztési terveket, a strand rendbehozatalát, a kulturális beruházások terveit
ismertette, valamint támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy
Badacsonytördemicen is létesüljön helyi termelői piac.
Hogyan legyünk sikeres Ökogazdák –erről, és más, ehhez kapcsolódó
témákról tartottak három napos tanácskozást Badacsonytördemicen.
A jövőre tervezett piacnyitást előkészítendő immár második szakmai fórumunkat
szerveztük meg.
A szakmai műhelyeken a résztvevők olyan új, korszerű ismeretekre tehettek szert,
amelyek segítik őket abban, hogy fenntartható gazdaságokat működtessenek, és
sikeres szereplői legyenek az új piacnak.
Az előadásokból kiderült, hogy a Vidékfejlesztési Program 2014-2020-as
időszakában 1400 milliárd Ft fog rendelkezésre állni a vidékfejlesztésre,
bemutatkozott a helyi Leader csoport a Zalai Domboktól a Vulkánok Völgyéig
Egyesület, amely a rendelkezésére álló fejlesztési forrásokból összesen 144
nyertes pályázatot tudtak támogatni. A következő pályázatukat november 5-én
írják ki, amelyre turisztikai tevékenységek fejlesztésére lehet pályázni.
Természetesen szó volt a helyi termelői piacon való megjelenés jogi
szabályozásairól, illetve arról is, hogy ki a kistermelő, illetve, hogyan lehet valaki
kistermelő, és mit, mennyit és hogyan árulhat egy termelői piacon.
A résztvevők megismerhettek egy új, a világon is egyedülálló víztisztító rendszert,
az akvapóniát, amely hozzáadott kemikáliák nélkül a megfelelően kiválasztott
növények és halak szimbiózisával tisztítja meg a vizet.
A három nap során a Csobánci Bormanufaktúra borai is bemutatkoztak
Vasárnap délelőtt a 2014-ben elinduló Lábdi Piacot mutatták be az érdeklődőknek.
Vollmuth Péter polgármester ismertette a lábdi strand fejlesztési terveit, ahol majd
az induló piac is helyet kap.
Az október 18-20-i rendezvényt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is támogatta.